Kakšne gume za sneg

Kvalitetne gume

Zimska oprema

Šofer, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne snežne opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 evrov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) evrov. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred časom. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro pnevmatike zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. V Sloveniji večina voznikov 2x letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa včasih nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove gume stare oz kdaj so bile proizvedene. Veliko lastnikov vozil odlaša z zamenjavo letnih gum za zimske in obratno. A na dolgi rok s takim načinom ne prihranimo, saj letne pnevmatike niso namenjene za zimske vozne razmere, pravtako zimske pnevmatike niso za poletno vročino, saj se pnevmatike dosti hitreje obrabijo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove letne in zimske gume po ugodni ceni lahko kupite tudi preko spletne trgovine. Vaše gume so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerjih. Ustrezno shranjene bodo vaše rabljene gume počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili denar in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne in zimske pnevmatike shranjene na pravilen način. Gotovo ste naveličani iskanja gum pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske ali letne gume za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po zanesljivo nizkih cenah? Prednosti nakupovanja avtomobilskih pnevmatik na internetu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerske delavnice prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema cestišča ali je cestišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj pnevmatik oz. avtomobilskih gum so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. V letu 1890 je mehanik Wilch pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč gume ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske gume se je nato razvijal vzporedno z avti. Avto guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avto pnevmatika, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avtomobilski industriji. Znamke avto pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo najboljši in najbolj znani proizvajalci avto in motornih pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v prometu je potrebno gume ustrezno zamenjati.

Ugodne in kvalitetne avto gume

Vaš avtomobil optimalno deluje takrat, kadar ima kvalitetne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je v Sloveniji po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za najboljšo varnost v prometu pa je letne pnevmatike najbolje zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume omogočajo boljšo varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje vozila na cesti. Zimske razmere namreč zelo spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske gume potrebno namestiti na vsa štiri kolesa. Kot primerna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer ustrezno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avtomobila na cesti zagotovile dobre zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na stanje.

<< Domov